Project PELGRIM was te zien op 12 en 13 september 2020 in d'Haringbuys, Zandvoorterweg 77, Aerdenhout

*** p e r s b e r i c h t  september 2020 ***

Project PELGRIM

In de voetsporen van vader Aak (1936-1982)

Een 45 jaar oud familieverhaal waarin een stenen bankje uit de Haarlemmerhout en een dauwtrapwandeling een belangrijke rol speelden, was de bron voor het ontstaan van Project PELGRIM van kunstenaar Margriet Gehrels.

Daar bij dat bankje

Naar verluidt zou haar vader een wandeling hebben uitgezet tijdens Hemelvaart, een tocht die liep van Halfweg naar de Waterleidingduinen, waar vervolgens een dienst werd gehouden. Vele mensen haakten aan en liepen van begin tot eind mee. De avond van tevoren verstopte hij blikjes fruit en pakken sap achter een bekend stenen bankje in de Haarlemmerhout, om daar de volgende ochtend bowl van te maken. Zo kon iedereen weer met nieuwe energie de tocht hervatten. Dit was slechts één van de dingen die haar vader bedacht. Wie was die man die iedereen meekreeg, zo initiatiefrijk was en vol energie zat? En hoe goed ken je je vader als je zelf zeven jaar oud bent wanneer hij overlijdt? En hoe goed kun je je vader leren kennen als je dezelfde tocht loopt als hij 45 jaar geleden?

45-45-45

Precies 45 jaar na de eerste wandeling, in het jaar dat Margriet 45 werd en haar vader overleefde – hij werd niet ouder dan 45 – is de zoektocht begonnen. Klopte het verhaal dat haar vader deze wandeling bedacht had? Margriet interviewde mensen die erbij waren, verkreeg foto-en filmmateriaal uit die tijd. Dit gaf haar inspiratie om de tocht te reconstrueren en zelf te lopen, als een pelgrim in zijn voetsporen. Om op die manier meer over haar vader en zichzelf te weten te komen.

Zoektocht

Margriet Gehrels werkte meer dan een jaar aan het Project PELGRIM. Project PELGRIM is een zoektocht. Deze zoektocht heeft de kunstenaar vertaald naar een expositie: een installatie bestaande uit tekeningen, schilderijen, onderzoeksdocumenten, kijkdozen, projecties en filmmateriaal. Veelal in de tijdsgeest van de jaren 70/80. Een van de andere rustplaatsen tijdens de wandeling was het grasveld voor Het Haringbuys, een huisje dat op een eilandje tussen de toegangswegen naar Zandvoort staat, vlakbij de rotonde waar Heemstede in Aerdenhout overgaat. Het is daarom extra bijzonder dat ze daar haar Project PELGRIM kan laten zien.