*** deze pagina is groeiende ***

FERNWEH: Reisdrift, een verlangen naar het onbekende, iets dat ver weg is.


Expositie O N D E R W E G - verlangen naar Elders is onderdeel van mijn groeiende project FERNWEH.

Fernweh is het tegenovergestelde van heimwee; een intens verlangen naar verre bestemmingen en onbekende plaatsen.


Ken je dat verlangen naar het onbekende, iets wat ver weg is, naar een plek waar je nog niet bent en misschien wel nooit zal aankomen? Het werk dat in de installatie van O N D E R W E G – verlangen naar elders te zien was, gaat over het bewegen, het dwalen, het verlangen van het reizen en onderweg zijn. De houten reiskoffer had een centrale plek.

Mijn vader ontwierp in 1978 drie kisten voor het familiekamperen. Deze drie kisten pasten precies op de aanhanger die ons gezin met onze Peugeot 504 vergezelde naar het buitenland. Op de bestemming aangekomen, fungeerden de kisten als buitenkeuken. Een van de kisten had ik nog in bezit. Voor mijn project Fernweh is de kist omgebouwd tot reiskoffer. Een reiskoffer die niet open kan, maar ook niet open hoeft. Het gaat immers om het verlangen naar het reizen, niet het reizen zelf. 

- Margriet Gehrels, april 2024


Hieronder kun je meer lezen over de verschillende onderdelen die te zien waren in Tramwachtershuisje Heemstede van 1 april tot en met 12 april 2024.

De houten reiskoffer stond centraal in de installatie van het kleine wachthuisje. Verspreidt door de ruimte doken ijzeren pinnen op, daarop geschilderde details van ruimtelijke interpretaties. Schilderijen op doek en 'Blocks' van desolate landschappen verbeeldden het verlangen van het zijn op een andere plek. Elders.

De installatie was door een spleet in het raam te 'begluren'. Letterlijk O N T HA A S T E N bij de Tramhalte: je kon niets anders dan rustig turen en kijken.