(klik op bericht om verder te lezen)

Ongegeneerd naar de peepshow met je kind

P E E P S H O W

(voor alle leeftijden)

Ilja Warmerdam & Margriet Gehrels

 

‘Leven in de grote stad: miljoenen mensen die samen eenzaam zijn.’ - Henry David Thoreau - 

Henry David Thoreau (Amerikaans schrijver 1817-1862) beschreef in de 19e eeuw de eenzaamheid van de grote stad. Bestaat eenzaamheid nog wel door de integratie van social media in ons leven?

We sluiten vriendschappen met iedereen over de hele wereld. Geen eenzaamheid meer, ons leven is fantastisch! Althans, zo doen we het vaak overkomen op internet.

We zoeken minder contact in het echte leven. Er is minder oog voor de directe omgeving. Bovendien laten we ons vaak van onze mooiste kant zien: Alles lijkt perfect, maar wat speelt er zich echt af achter de voordeur?

Met ‘Peepshow’ vertalen de kunstenaars Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels de huidige tijdsgeest naar een bewegende installatie waarbij flatgebouwen met een grote diversiteit aan vensters de onzichtbare levens illustreren.

P E E P S H O WP E E P S H O W

(geschikt voor alle leeftijden)

Ilja Warmerdam & Margriet Gehrels

 

De anonimiteit van de smartphonecultuur resulteerde in deze installatie voor de Stadskunstkamer.

Sociale media zorgen ervoor dat men zich wereldburger voelt, vaak in het isolement van de eigen huiskamer. Het geeft een gevoel van contact.

We gluren met z’n allen heel wat af, maar wat speelt zich nu echt af achter de voordeur?

Stadskunstkamer, Raaks, Haarlem

De charme van Project Gril

Journalist Paul Lips van Spaarnestroom schreef een mooi artikel over zijn rondje Kunstlijn en wat leuk dat hij hierin aandacht besteedde aan Project Gril in Het Seinwezen (met gave foto van schilderij en film still in één):

Van grote charme is project GRIL van Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels. Te zien in het Seinwezen. De kunstenaars besluiten vanaf april dit jaar met elkaar te communiceren via een schilderij. De een maakt een opzet, de ander schildert verder. Waar vervolgens weer een schilderkunstig antwoord op komt. In de film ‘the making of’ is te zien hoe beide kunstenaressen om en om met het doek richting het adres van de ander over straat wandelen. Tussendoor zijn de resultaten te zien. Maar af is het nooit.